• Archipelkrant 2005

    Kunstkijkers zijn welkom bij Duijnstee Van de Wilk Advocaten in hun prachtige gebouw aan de Burgemeester Van Karnebeeklaan 19. De expositie van Gryts Lootsma vanaf begin januari duurt nog tot eind februari 2005.De abstracte kunst van gryts staat in het teken van groei. Het werk is meestal uitbundig, soms ook verstild en spreekt steeds tot de verbeelding. Het is opvallend hoe haar kunst past in dit gebouw, dat op zich al een juweel is van bouwkunst uit 1873, een bezichtiging waard. Er was grote belangstelling voor de opening, donderdag 20 januari jl. Zo'n 150 genodigden werden gastvrij onthaald door advocaat Marc de Leeuw en zijn kantoorgenoten. Duynstee Van der Wilk stellen ook wijkbewoners van Archipel - Willemspark tot eind februari in de gelegenheid de 58 schilderijen, etsen en tekeningen te komen bekijken. Het is een bedrijvige organisatie. Cliënten lopen af en aan. Soms is er beraad achter gesloten deuren. Dit betekent dat kunstkijkers eerst wel even een afspraak moeten maken. Wie van Gryts een korte rondleiding wil, kan contact zoeken via tel 070 3525105


  • Leidsch dagblad 2007

    Eetbare kunst 'om op te vreten' in Galerie De Pomp in Warmond Van 22 juni tot 19 juni is er een veelzijdige expositie: Eetbare kunst. Zaden, kruiden, pepers en pasta's zijn grondstoffen voor de werken van Gryts Lootsma. Met eetwaren en smeerbaar gemaakte kruiden schept zij kleurrijke, vrolijke materie schilderijen. Daarvoor gebruikt zij mes, vork en bakoliekwastjes. Gryts gaat zo ingenieus te werk dat het moeite kost in haar de ingrediënten te herkennen. De kunstwerken zijn zodanig geïmpregneerd dat bederf is uitgesloten. Humor en oorspronkelijkheid straalt van deze schilderijen af. Gryts stond anderhalf geleden ook in deze galerie met een object van planten- en bloemenzaden in kleurrijke doosjes, frivool bungelend aan een bizarre rozemarijnboom.


  • Scheveningse courant april 2014

    Scheveningse wint Koninklijke schilderwedstrijd. Op 25 april ontvangt Gryts Lootsma een prijs in de Koninklijke Schilderwedstrijd met als thema; 'Kroon op het werk' in het Codamuseum te Apeldoorn. Zij wint de prijs met haar portret 'Watermanager', een bellenblazende Koning Willem Alexander als welpje in de padvinderij. Een vakjury, gevormd door Coda museumdirecteur Carin Reinders, televisiepresentator-royaltywatcher Jeroen Snel en beeldend kunstenaars Rem de Boer en Rob Komala. Zij selecteerden uit de vele ingezonden kunstwerken een aantal dat wordt geëxposeerd in het Codamuseum tot begin juni 2014. Volgende week hoort Gryts Lootsma welke prijs haar is toegevallen.